Ga naar de inhoud

Diensten

Ziekteverzuim

Ziekteverzuim verlagen en voorkomen

In bedrijf A wordt werknemer A ziek en is 2 weken uit de roulatie. In bedrijf B gebeurt hetzelfde met werknemer B, maar deze blijft maar liefst 8 maanden thuis. Hoe dat kan? De manier waarop beide bedrijven omgaan met hun ziekteverzuim.

Ziekte­verzuim kan uw bedrijf veel geld kosten. En met het tegengaan van ziekte­verzuim is veel te winnen. Ziekte­verzuim is voor veel werkgevers een heet hangijzer. Ze vinden het lastig om dit onderwerp aan te snijden in gesprekken met werknemers, omdat het al snel de privésfeer raakt. Toch is er een cruciale rol weggelegd voor de werkgever, in het ziek zijn van de werknemer. 

Hoe dan? Werknemers waarderen het wanneer de werkgever oprecht geïnteresseerd is in hoe het met ze gaat. U geeft blijk van deze interesse als u hier oprecht naar vraagt, zonder meteen oplossingen aan te dragen. Geef daarbij ruimte voor een antwoord door het onderwerp los te koppelen van het functioneren van de werknemer.

Een mooi proces, maar tegelijkertijd ook erg uitdagend. Zeker wanneer u niet dezelfde taal spreekt als uw medewerker. In mijn ervaring als mediator en coach ben ik heel vaak in situaties terecht gekomen waarbij er sprake was van lang ziek zijn dat niet direct zijn oorzaak kende in ziek zijn. 

Dat klinkt gek, maar wanneer er sprake is van een langdurig conflict in combinatie met een gebrek aan vertrouwen en een taalbarrière, ontstaan er soms situaties waarbij werknemers zich uiteindelijk maar ziek melden. Ze belanden bij de bedrijfsarts en na maanden van gedoe (en kosten) komt dan pas de oorzaak naar boven. Een oorzaak die in vele gevallen een veel effectievere oplossing had kunnen krijgen, mits men elkaar maar had begrepen.

De basisregel is dan ook: wat de oorzaak van het ziekteverzuim ook is, wanneer u uw rol als leidinggevende / werkgever goed oppakt plukken u en uw werknemer daarvan de vruchten.

Wat heb ik aan investeren in ziekteverzuim?